Main
Zrakoplovno modelarstvo

Zrakoplovno modelarstvo, grana sportskoga zrakoplovstva koja uključuje gradnju i natjecanje letećih modela zrakoplova; aeromodelarstvo. Zrakoplovni modelari konstruiraju i grade modele zrakoplova, izvode reglažu, odn. pripreme s probama leta, natječu se, stječu modelarske značke ili pokušavaju postaviti rekorde u različitim disciplinama. Obuhvaća mnoštvo kategorija modela, od jednostavnih papirnatih do mlaznih, radijski upravljanih modela zrakoplova i helikoptera. U Hrvatskoj su najzastupljeniji dvoranski klizači, te modeli jedrilica s radijskim upravljanjem i bez njega.

Prije no što je čovjek poletio letjelicom težom od zraka, ljudi su eksperimentirali s modelima, na kojima su razradili tehničke osnove zračnoga letenja. Prvi stabilan let modela težega od zraka pogonjenog elisom i uvijenom gumenom vrpcom ostvario je Alphonse Penaud 1871. U sklopu Međunarodne zrakoplovne federacije (FAI) osnovana je 1905. komisija za modelarstvo. Engleski aeroklub priredio je prvo modelarsko natjecanje 1907.

U Hrvatskoj se zrakoplovno modelarstvo kao grana sportskog zrakoplovstva snažno počinje razvijati 1930-ih. Godine 1934. u Zagrebu je održan prvi modelarski tečaj na kojem su polaznici isprva radili modele po nacrtima Milana Novaka i Stanka Obada, a poslije i vlastite konstrukcije. Ubrzo su se modelarski tečajevi počeli održavati i u drugim gradovima (u Splitu 1935). U Zagrebu su 1935. i 1936. održana prva državna prvenstva zrakoplovnih modela; na prvome od njih sudjelovali su natjecatelji iz devet klubova sa 100 modela. Godine 1938. zagrebački oblasni odbor Aerokluba uzeo je u zakup prostorije bivše tvornice svile na Samoborskoj cesti (danas Ulica Božidara Adžije), gdje je uređen Dom Aerokluba u kojem su se nalazile i radionice za izradbu modela. Sve to pridonijelo je stasanju naraštaja zrakoplovnih modelara, koji su nakon II. svj. rata ostvarili značajne međunarodne rezultate, te bili predvodnici velikog broja mladih uključenih u zrakoplovno modelarstvo kao vid sporta i tehničke kulture.

izvor: https://tehnika.lzmk.hr/zrakoplovno-modelarstvo/

 

Main
Raketno modelarstvo

Raketno modelarstvo - gradnja letećih modela raketa te natjecanja s njima. Natjecateljske su kategorije: S1 – raketni modeli za postizanje visina; S2 – raketni modeli za nošenje tereta; S3 – raketni modeli s padobranom; S4 – raketoplani za trajanje leta; S5 – makete raketa za postizanje visina; S6 – raketni modeli s vrpcom, za trajanje leta; S7 – makete raketa i kozmičkih brodova za ocjenjivanje autentičnosti; S8 – raketne jedrilice. Raketno modelarstvo, kojim se uglavnom bave mlađe dobne skupine, u uskoj je vezi s amaterskom (eksperimentalnom) raketnom tehnikom usmjerenom na konstrukciju složenijih raketa i raketnih motora, ostvarivanje suborbitalnih letova te rješavanje teorijskih i praktičnih problema, kojom se bave stručnjaci entuzijasti.

Intenzivniji razvoj amaterske raketne tehnike u svijetu počeo je u doba prvih svemirskih letova, koje je pratilo osobito zanimanje javnosti. Potkraj 1950-ih u SAD-u razvilo se raketno modelarstvo kao sigurna alternativa amaterskoj raketnoj tehnici, koja je u to doba doživljavala česte havarije. Iz tog su razloga uspostavljeni sigurnosni kodeksi, kojima su uvedena ograničenja u pogledu težine, materijala, raketnih motora i dr. Raketni su se modelari ubrzo počeli udruživati u klubove i saveze te održavati prva natjecanja. U Europi se raketno modelarstvo počelo širiti početkom 1960-ih, a prvo svjetsko prvenstvo održano je u SFRJ (u Vršcu) 1972.

U Hrvatskoj se raketno modelarstvo, kao sastavni dio rada pojedinih aeroklubova, počelo razvijati gotovo istodobno kada i u svijetu. Astronautička sekcija pri riječkom aeroklubu Krila Kvarnera osnovana je 1960., a Astronautički i raketni klub Zagreb osnovan je 1964. Kao začetak organiziranja na republičkoj razini, 1963. utemeljeno je Astronautičko i raketno društvo Hrvatske, koje je 1967. preraslo u Astronautički i raketni savez Hrvatske. Savez je organizator redovitih državnih prvenstava u raketnome modelarstvu, smotri, manifestacija te drugih oblika popularizacije astronautike i raketne tehnike.

Izvor: www.tehnika.lzmk.hr/raketno-modelarstvo/

ZK Aerotika je dugogodišnji domaćin i suorganizator Otvorenog prvenstva Zagreba u raketnom modelarstvu za djecu i mladež te Kupa Grada Zagreba u raketnom modelarstvu za djecu i mladež. Natjecanje se održava u kategorijama nacionalne klase i to za učenike osnovnih i srednjih škola, a to su rakete s padobranom S3A i rakete s trakom S6A.

Main
Radionice

Radionice iz aeromodelarstva i raketnog modelarstva trenutno nisu u kalendaru zbog situacije s Covid-19 virusom. 

Plan i program radionica objaviti ćemo naknadno. Pratite nas na facbook stranici  za objave termina.

Za sve upite o programima stojimo na raspolaganju preko kontakt obrasca ili na email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

2019 - 2023 © aerotika.hr

Developed by Yellow Ant Design